Bange for at ride?

Bange for at ride?

30. oktober 2018 Slået fra Af sanneskovrider

Er du blevet bange for at ride?

Din puls stiger bare ved tanken om, at du skal ud at ride. Du er blevet bange for at ride. Især når det også blæser og det er et par dage siden, at hesten var under rytter sidst. Den bliver super frisk… det gør du ikke.

 

Når man har været udsat for en ulykke med sin hest, eller måske bare set en anden person komme slemt til skade, så sidder det ligesom i kroppen på en. Man kan pludselig forudse alle mulige situationer, hvor det kan gå galt. Grueligt galt.
Og den følelse kan være svær at slippe af med. Man er blevet bange for at ride.
Et gammelt ordsprog siger, at “man skal rejse sig ved det træ man faldt ved”. Vi har også alle hørt sætningen “op på hesten igen”. Men er det faktisk det bedste? Kan man komme for hurtigt tilbage i sadlen? Har man lige glemt, at mærke ordentligt efter om man er helt klar igen, og om det faktisk er præcis den samme hest, man skal kravle op på igen?

Ulykken sætter spor

Det behøver ikke altid at være en egentlig ulykke, der bliver årsagen til rytter-angst. Det kan være en situation, hvor det bare var tæt på. Du var lige ved at komme i klemme. Du var lige ved at falde af. Hesten løb afsted, og du følte ikke, du havde kontrol. Hesten sparkede og ramte dig næsten. Hesten var vild, nervøs eller utilregnelig.
Du kender garanteret selv den situation, som har givet dig angst for at ride.
Situationer og ulykker der har sat sine spor i din bevisthed. Men hvordan kommer du af med dem igen?

 

Masser af billige trick

Der findes alle mulige forskellige former for behandling, som efter sigende skulle kunne gøre en forskel, så man ikke længere er bange for at ride. Jeg skal med det samme sige, at jeg ikke ved noget om, hvad der virker eller ej. Men jeg forestiller mig, at der findes mange ryttere med angst for heste og angst for ridning, der har brugt 100, ja måske 1000-vis af kroner, uden den valgte behandling har virket. Var det bare et trick, der ikke virkede? Måske.

Man må jo konstatere, at det er nemt, at sælge noget, som kan kurere mennesker dårligdomme, ynk, forbier etc., fordi man jo gerne vil det til livs. Alt muligt prøves af, for man drømmer om at komme ud at ride igen – snart. Man vil ikke være bange for at ride. Så derfor besøges til sidst en håndspålægger, der lige kan fikse det med et billigt trick, måske?
Men helt ærligt, er det ikke bedre, at arbejde med problemet og så kommer ud af det på den måde?
Jeg spørger bare; Kan du løse problemet selv? Og kan du slippe af med din rytter-angst for good?

 

Du kommer til at ride igen

Hvis du vil, skal du nok komme igang igen. Det er min overbevisning.
Du skal bare vælge den “rigtige” hest. Det er ikke sikkert, du skal starte ud med at sadle den hest, som også er den hest, der faktisk har skræmt livet af dig for nogle måneder siden. Rimeligt vigtigt.

Find en hest som er tæt på 100% sikker. Måske har din veninde en sød hest, måske kan du leje en hest på rideskolen eller hvad ved jeg. Men find en sød hest, også selvom det ikke er præcis den hesterace, du ser dig selv med i fremtiden.
Planlæg, at bruge tid med den hest de næste uger eller måneder alt efter muligheder. Lær den godt at kende… og gå så i gang.

 

Du vinder over dig selv

Udfordrer dig selv til at komme i en situation, som ligner den, der gjorde dig bange for at ride. 1, 2, 3 eller flere gange. Bliv ved indtil du kan gøre det uden at tænke yderligere over det.
Du overvinder dig selv og din rytter-angst ved at konfrontere dig med sandheden som er: ikke alle heste giver dig blå mærker, bukkespring, klem i boksen, bid i skulderen, flyvetur på barrieren. Ikke alle heste stikker af, stoppe før forhindringerne, stejler, trækker afsted med dig eller simpelthen bare nægter at gå videre.

Heste vil dig noget godt

De fleste heste vil os faktisk noget godt. De ønsker ikke, at gøre noget forkert. En hest mærker nemt forskellen på en vred og en glad hesteejer. Men der er forskel på, hvilken hest der vil præcis dig noget godt og, hvilken hest der vil mig noget godt. Hvis du gerne vil vide, hvad jeg mener så læs videre…

 

Køb den rigtige hest

Køb en hest der passer til dine evner og din rideteknik. Til dine styrker, svagheder og erfaring. Så får du et godt match og dermed  en hest, der vil dig noget godt.
Du kan ikke have en kæk dressurhest stående hjemme på gården, og træne på en hjemmelavet mini-ridebane bag ved laden. Det du’r ikke. Du skal ikke vælge en unghest og “udvikle dig sammen med den”, hvis du ikke er vant til at træne heste.
Du får ikke en succes-oplevelse sammen med en varmblodet springhest, hvis du bare vil spring små kryds en gang i ugen på en græsmark.
Forkert match giver dårlige oplevelser. Altid.

Kend dine begrænsninger og drømme, og vælg en hest der passer til dig. Vær ærlig overfor dig selv – så kommer du 100% over din rytter-angst.

I know!