Din cowboyhat

Din cowboyhat

14. august 2018 0 Af sanneskovrider

Hvis du har startet et westernshow, så har du også en cowboyhat. De fleste i Europa bruger kun deres cowboyhat ved særlige lejligheder – f.eks. når vi er til shows.

Så er cowboyhatten nemlig en vigtig del af outfittet – og den skulle gerne blive siddende på hovedet under hele “forestillingen”.

Derfor skal du vælge en hat som passer, den skal sidde perfekt. Du kan eventuelt bruge noget hårspray og et par hårnåle, til at sætte den ekstra godt fast, lige før du skal ride.
Den skal naturligvis også klæ’ dig.
Og så skal den være REN.

Sørg for, at du har en hatteboks at opbevarer din hat i.
Den tager det meste støv og skåner hatten med tryk.
Der udover skal du have en blød børste som du kan rengøre hatten med.
Det kan ikke undgås, at du har skidt på hænderne som føres over på hatten, eller at hesten lige svinger halen og rammen din hat, mens du sidder og monterer bandager f.eks. Så sørg for, at du har en børste.

Engang imellem kan du overveje, at få hatten formet igen. Du har måske ændret på din hår pragt 🙂 og hatten passer ikke så godt mere, eller den er måske bare blevet lidt skæv i den ene side efter et tryk.

Din hat skal holdes pæn og ren, så har du den længere.
Desuden ser det bare bedre ud, når du rider ind på midten og hilser på dommeren.

En beskidt hat er et NO GO.

Her er lidt jeg har fundet på Wikipedia omkring COWBOYHATTEN og historien.
Cowboyhatten er en bredskygget hat med høj krone, bedst kendt som kendetegnet for den amerikanske cowboy. Her ses to cowboys fra Texas.

Påvirket af det 19. århundredes mexicanske kultur, bruges den nu af mange mennesker, og er især forbundet med ranch arbejdere i den vestlige og sydlige del af USA, det vestlige Canada og det nordlige Mexico, med country-sangere og sangere i Mexico, og selvfølgelig fra det nordamerikanske rodeo miljø.
Den er anerkendt i hele verden som en del af ”the old west”.

Formen på en cowboy hat bliver ofte ændret af bæreren. Mest for at beskytte mod vejr, men også for at give den personlig stil eller for at følge moden.

Den første vestlige model var “Boss af Plains”, og efter den, kom den front-foldede Carlsbad, som blev grundlaget for den rigtige cowboyhat-stil.
Den højt-kronede, bredskyggede, bløde filt hat, der fulgte efter, kommer tættest på vores nutidige billede af en rigtig cowboy.

Moderne cowboy hatte er lavet af pels-baseret filt, halm eller mere sjældent, læder.
De sælges med en høj, afrundet krone og en bred flad skykke. De har et simpelt svedbånd på indersiden for at stabilisere pasform til hovedet, og som regel et lille dekorativt hattebånd på ydersiden af kronen.Hattene tilpasses ved at forme kronen og skyggen.
Ofte tilsættes et mere dekorativt hattebånd.

Hatte kan fremstilles i stort set alle farver, men er oftest ses i nuancer af beige, brun og sort .I starten af 1940’erne, blev pastelfarver indført.
De ses ofte på hatte båret af filmcowboys og rodeo ryttere.

“Dagens cowboy hat er forblevet stort set uændret i konstruktion og design, siden den første blev fremstillet i 1865 af JB Stetson”.

SLXLM

 

Den oprindelige Stetson opnåede også en masse omtale i 1912, da slagskibet USS Maine blev hævet fra Havana havn, hvor den var sunket i 1898. En Stetson hat blev nemlig fundet i vraget, som havde ligget i havvand i 14 år. Hatten havde været udsat for strøm, mudder og plantevækst, men da hatten blev renset, synes den at være ubeskadiget.

Sjovt, ikk’?