When the going gets tuff

When the going gets tuff

14. august 2018 0 Af sanneskovrider

To veltrænede Quarter Horses vises frem i ”Coliseum”, Oklahoma USA. De er to ud af en flok på godt 50 heste der dagen efter alle bliver solgt på auktion. De er knap 3 år gamle og så langt i træningen, at de viser både hurtige spin og de karakteristiske lange glidende stop.

Flere af dem opkøbes og sættes derefter i træning hos en professionel fra nu af og indtil samme tid næste år – i håb om, at de kan gøre sig gældende til NRHA Futurity.
Klassen, hvor de store præmier er til udbetaling.

NRHA Futurity – det er det, det handler om
National Reining Horse Association afholder hvert år i december et stort og meget omfattende show kaldet NRHA Futurity. Det er et show, hvor de unge heste og dygtigste ryttere konkurrerer om svimlende summer og så stor prestige, at hesteejeren og rytteren kan leve af det i flere år.
Hestene er alle American Quarter Horses og de fleste avlet på de bedste gener. Rytterne er i overtal fra en af de amerikanske stater, men også nogle få fra andre steder i verden dukker op.
I år så vi også en enkelt dansker på banen; Ditte Poulsen. Sejt!
Foruden de vigtige rideklasser afholdes der også auktioner, som tiltrækker hesteelskere fra hele verden.
Og der er opsat et stort udvalg af boder med alverdens rideudstyr og andre gode sager.

Reining industrien er stor i USA
Million-dollar Riders (ryttere der totalt har vundet mere end 1 million dollars) og de bedste avlshingste promoveres med specielt tegnede logoer og topprofessionelt salgsmateriale. De forærer krus, caps og sweatshirts med hingstenes navne til alle interesserede fans og foran boksene vises der videoer af deres bedste ridt, mens man tilbyder de besøgende både kaffe, drinks og en sukkerholdig donuts. Tag en pause i en lædersofa i bedste westernstil og bliv den næste køber af en portion sæd.
Jo, der bliver kræset for eventuelle kunder. Pengene er på vej…Afkom efter de hingste der gør det bedst, bliver på NRHA auktionerne rigtig dyre. Specielt når de er avlet på hopper, som også selv har været med helt fremme eller har lavet flere føl som har tjent penge på banerne. Husk på, at hopperne kan have mange afkom, da man i USA laver masser af føl, båret af ”rugemødre”.
Når jeg skriver rigtig dyre, så mener jeg rigtig dyre.

1 års heste blev i år på YEARLING SALE handlet til priser helt op imod 750.000,-. Det er en auktion for særligt udvalgte unge heste. Heste man mener har de rette gener og den rigtige eksteriør til at nå hele vejen. På Yearling Sale i år blev der udbudt ca. 80 heste.

FUTURITY PROSPECT SALE – auktionen for to års heste, som allerede har været under rytter noget tid.
De skal være klar til at vises på showbanen om 12 måneder.
Vel at mærke, for løse tøjler på stangbiddet – i en hånd. Trænerne har travlt.

Så er det “The tuff get’s going”
Når 2-års hestene skal sælges, er de på forhånd røntgenundersøgt og tjekket for forskellige sygdomme. Der er lavet en præsentationsvideo, som man har adgang til at se i en kort periode før auktionen, og de vises under rytter dagen før.
Herefter kan interesserede søge ud til hestenes bokse, se dem, røre dem og tale med ejeren om forskellige detaljer.

Når auktionen går i gang dagen efter, er der samlet hundredvis af mennesker.
Nogle kommer for at byde og andre bare af nysgerrighed.
Auktionarius starter. Talestrømmen har ingen ende. 10.000, 12.000, 14, 16, 18…. inden man ser sig om er hesten solgt for eksempelvis 88.000 dollars. Og det går stærkt.
Som ny ejer skriver man under på en lille gul lap papir og får udleveret en nylon grime af en cowgirl, der er hyret til jobbet.
Tillykke; hesten er din.
Den står i boks nr. 1014 og det er fra nu af dit ansvar at fodre og passe den. Har du noget foder?På omkring et par timer har endnu op mod 60 heste skiftet ejer og et liv som reining hest venter forude. Det er hårdt for de af hestene, der sælges for at blive gjort klar til 3 års konkurrencen året efter. Disse heste kommer i skarp træning ved topprofessionelle ryttere, og bliver presset max.

Hvis hestene kommer helskinnet gennem det næste år, og når frem til selve konkurrencen – bliver det rigtig spændende. Er de dygtige nok til at komme i finalen? Hvis ja, er investeringen mange gange tilbage.
Præmierne er store og kontante.
Men drømmen braser for mange.
Hesten mangler talent, rytteren fejler, én af dem bliver skadet eller…
Det er virkelig her ”The tuff get’s going”.

Er det den rigtige måde at gøre det på…
Når man sidder som tilskuer til en finale med de bedste unge heste og de bedste reiningryttere i USA, så stiger pulsen. Det er utroligt – næsten uvirkeligt. Kan så unge heste virkelig være så gode. Puha… De er virkelig gode. Slider 6-8-10 meter. Spinner hurtigere end hurtigt. Løber med så høj fart, at det næsten ligner en stresset Terrier. Nogle af dem er også bare rigtig trætte. Det er tydeligt. Man får lidt dårlig samvittighed.
Fordi man er en del af den industri. På godt og ondt. Jeg er også med.
Du er måske også? Selvom du ikke har en Futurity vinder i stalden, har din hest sandsynligvis alligevel været i træning med show for øje. Lidt før og lidt mere hårdt, end godt var.

Når vi er tilskuer på et internationalt reiningshow, når vi klapper af vinderne og ”savler” over de skønne heste – så er vi altså selv en del af industrien. Som jeg skriver; på godt og ondt.

Er det ok at træne unghestene så hårdt? Hmmm…

Det er der forskellige meninger om, I know.
Men uanset hvad så er det at være gæst på NRHA Futurity showet, at deltage på auktionen, at se sin drømmehest og møde alle idolerne, bare en super oplevelse, som alle reining ryttere skulle opleve.

Jeg har været til Futurity’et mange gange og kommer igen.

Vil du med næste år?